Estetik Dolgular

Diş Dolgusu Ankara ÇankayaEstetik dolgu nedir?

Estetik dolgu, dişlerde kompozit malzeme ile kişinin diş rengine sahip dolgu malzemesi kullanılarak daha doğal ve estetik bir görünüm elde edilmesidir. Kompozit dolgu halojen ışıkla sertleştirilir ve dişe kimyasal olarak bağlanır.

Estetik dolgu uygulamaları neden gerekir?

Günümüzde amaç, uygulanan diş tedavilerinin hem görsel hem fonksiyonel olarak tatmin edici olmasıdır. Bu nedenle yapılan dolguların da şekil ve renk olarak doğal diş formunda olması, dolgu sınırlarının belli olmaması, kişinin dolguyu kendi dişinden ayırt edememesi asıl hedeftir.

Estetik dolgular dayanıklı mıdır?

Önceki yıllarda metal dolguların daha dayanıklı ve fonksiyonel olduğuna inanılmasına rağmen gelişen teknolojiyle birlikte malzeme içeriği sağlamlaştırılmış, metal dolgulardan çok daha uzun ömürlü, estetik ve sağlıklı bir yapıya geçilmiştir.

Estetik dolguların ömrü var mıdır?

Rutin ağız bakımıyla birlikte estetik dolgularda deformasyon oluşmaz, dolgularda aralanma veya sızdırma olmaz. 6 ay‘lık kontrollerinizde estetik dolgularınızın bakımı yapılır, cilaları yenilenir ve çok daha uzun ömürlü kalmaları sağlanır. Kısaca dolgunun ömrü, kişinin ağız bakımıyla bağlantılıdır. Estetik dolguları zamanla değiştirmek gerekli midir? Hayır, dişlerinizin rutin bakımı yapıldığı müddetçe dişte tespit edilen bir çürüme yoksa estetik dolguyu değiştirmek gerekmez. Estetik dolguların direnci nedir, dişleri korur mu? Doğal dişlerimizin sertliğine daha yakın olduğundan ve dişlere kimyasal olarak bağlandığından dişteki muhtemel kırılmalara karşı daha koruyucudur. Siyah (amalgam) dolgularımı estetik dolgularla değiştirebilir miyim? Amalgam dolgularınızı tek seansta estetik dolgular ile değiştirtebilirsiniz Estetik dolgu mu yoksa porselen kaplama mı yaptırmalıyım? Mümkün olduğunca dişin doğal yapısının korunmasından yanayız. Büyük çürümeler veya kırılmalar nedeniyle dayanıksız kalan dişlerin öncelikli olarak estetik dolguyla ne derece sağlamlaştırılabileceği değerlendirilir. Kompozit teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, eskiden porselen kaplama yapılması gereken çoğu dişin günümüzde uzun yıllar sadece dolguyla devamlılığı sağlanır.

Diş hekimliğinde sıkça kullandığımız estetik kelimesi güzellik anlayışını temsil eder.

Estetik olanla olmayan arasındaki fark nedir?

Bir düşünür ” Gördüğün şey seni memnun ediyorsa o güzeldir” demiştir. Güzellik mutlak değildir ve tamamıyla subjektiftir. Dental estetik görsel algılama ile ilişkilidir. Dişlerin renk, kontur, yüzey özellikleri, birbirleri ve yüzün bütünüyle olan orantı, simetri ve dengeleri önem taşır.

Estetik diş hekimliğine konu olan problemler;

• Renklenme

• Kırılmış veya harabiyete uğramış dişler

• Çapraşıklık veya dönmüş dişler

• Aralıklı dişler

• Dişeti çekilmesi sonucu kök yüzeylerinin bir kısmının görünür hale gelmesi

• Aşınma sonucu yaşlı görünüm

• Beyaz nokta lezyonları

• Küçük yan keser dişler olarak sıralanabilir.

Günümüzde diş hekimleri ön bölge dişlerini restore etmek için daha önce olmayan pek çok tedavi seçeneklerine sahiptir. Hasta estetik düzeltme isteği ile geldiğinde iyi bir teşhis zorunludur. Estetik problemlerin objektif olarak belirlenmesi başarı için şarttır.

Beyazlatma

Evde veya muayenehanede farklı iki şekilde uygulanabilir. Orta dereceli sarı-kahverengi renklenmelerden açık griye kadar olan renklenmelerde, ilaç kullanımına bağlı tetrasiklin renklenmelerinde, sigara, kahve veya çay tüketimine bağlı yüzeysel renklenmelerde diş beyazlatma uygulanabilir. Diş hassasiyeti olan hastalarda, mikro çatlak veya çok genç dişlerde, periapikal hastalıklı dişlerde riskli bir uygulamalıdır.

Direkt Kompozit Bonding Uygulaması

Küçük aralıkların kapatılmasında, çapraşık veya dönmüş dişlerin düzeltilmesinde, aşınma ve hafif renklenme vakalarında dişten minimum madde kaldırarak yapılan bir çeşit kompozit uygulamasıdır. Bu amaç için özel kompozit materyalleri kullanılmaktadır. Son derece konservatif olması, tek seansta tamamlanması, dişte minimum aşındırmayla uygulanabilmesi ve estetik olarak tatminkar sonuçlar vermesinden dolayı tercih sebebidir. Ancak uzun dönemde renklenme gerçekleşebildiğinden hastanın beslenme ve fırçalama alışkanlığına göre belli bir süre sonra değiştirilmesi gerekmektedir. Porselen Venerler (Laminate) Orta derecede renklenmelerde, dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çapraşık veya dönmüş dişlerin düzeltilmesinde, aşınma vakalarında dişten orta derecede madde kaldırarak yapılan bir porselen uygulamasıdır. Dişlerin sadace ön yüzeylerinden aşındırma yapılır ve ölçü sonrası laboratuvarda hazırlanarak ikinci seansta dişlere uygulanır. Direkt kompozit uygulamalarına göre daha uzun süreli estetik ve dayanıklılığının olması en önemli avantajıdır.

bursa nilüfer diş ankara web tasarım ankara dershane ankara ambar ankara gülüş tasarımı batıkent dişçi havalimanı reklam
Sohbete Başla
1
Merhaba 👋
Sizlere nasıl yardımcı olabiliriz?